Skriv omtale
×
Rating


Send omtale
Annonsørinnhold
Oppdatert: 28.28.2018

Bør du reise på sommerferie med lånte penger?

De fleste økonomieksperter advarer mot å låne penger for å reise på ferie, men hvis du gjør det, så kan et forbrukslån være løsningen.
  • Unngå blåmandag
  • Rentefritt, en kort stund
  • Ta et forbrukslån
  • Reise på sommerferie med lånte penger
  • Tips for å låne smart i sommer

Sommerferien står for døren og for mange er det ensbetydende med å reise til utlandet. Ifølge en spørreundersøkelse fra Ipsos, utført for DNB, så kommer vi til å bruke svimlende 52,2 milliarder kroner på årets sommerferie. I snitt bruker hver norske husstand rundt 22.000 kroner.

Det er dog ikke alle som har råd til ferie. Over 240.000 har planer om å finansiere årets sommerferie med lånte penger, viser en undersøkelse utført av YouGov på oppdrag av Nordea. Dette gjelder spesielt de unge mellom 26 og 39 år. Av disse svarer over 10 prosent at de skal låne penger til sommerferien.

Unngå blåmandag

Å låne penger til ferien kan fort bli veldig dyrt. Det er derfor generelt en dårlig idé uansett låneavtale. For hvis man ikke klarer å spare opp penger før ferien, hvordan skal man klare å betale det etter at man har kommet hjem. Pengene regner jo ikke ned fra himmelen.

Mange nordmenn setter dessuten ferieambisjonene for høyt og har derfor ikke råd til å feriere. Da er det bedre å tilpasse ferien etter lommeboken. Det finnes flere alternativer som ikke er så dyre, for eksempel å reise med telt i Norge eller å bo på en bondegård.

Men hvis reiselysten er større enn lommeboken, så finnes det likevel håp.

 

Sommerferie med lånte penger

Rentefritt, en kort stund

Et kredittkort kan redde ferien, men bruk det bare hvis du kan betale kredittkortregningen rett etter reisen. Hvis ikke kan ferien fort bli veldig dyr.

De fleste kredittkort tilbyr en rentefri periode på 45 dager eller mer. Deretter begynner dyre renter å løpe, ofte med en effektiv rente på over 20 prosent. Kredittkortet er derfor best å bruke hvis du trenger et svært kortsiktig lån.

Låner du for eksempel 20.000 kroner i 12 måneder til en nominell rente på 20 prosent, så koster lånet deg 2233 kroner.

Ta et forbrukslån

Et billigere alternativ for de fleste vil være å ta opp et forbrukslån. Rentenivået ligger et godt stykke under renten på kredittkortet. Typisk har forbrukslån en effektiv rente på 13-15 prosent, men har du en solid privatøkonomi, så kan du få et forbrukslån til godt under 10 prosent.

En annen fordel med forbrukslån er at du kan få lånet innvilget raskt, ofte i løpet av minutter. Pengene kan du få på konto i løpet av 1-7 dager. Med forbrukslån får du også et fast månedsbeløp å forholde deg til. På den måten kan du enkelt budsjettere for nedbetalingen i din privatøkonomi.

Reise på sommerferie med lånte penger

Det kan være fristende å få ordnet ferielånet raskt, men ta deg tid til å undersøke markedet. Det er nemlig store prisforskjeller på forbrukslånene. Start gjerne jakten på Forbrukerrådets Finansportalen der alle forbrukslån i Norge blir rangert etter effektiv rente.

Et forbrukslån er et av de dyreste lånene du kan ta opp, så tenk deg godt om før du sender inn søknaden.

Hvis du for eksempel låner 20.000 kroner i 12 måneder til en nominell rente på 13 prosent, så vil låne koste deg 1434 kroner. Hvis du derimot venter med å tilbakebetale lånet i fem år, så vil lånet koste deg 7305 kroner.

Men uansett hvem du låner pengene av, så er det viktig at du lager en tilbakebetalingsplan før du hopper på flyet med lånte penger.

Tips for å låne smart i sommer

1. Det beste er å unngå å låne penger. Tilpass i stedet ferien etter lommeboken. Du trenger ikke å reise til utlandet for å få en fin ferie. Det er masse spennende å gjøre i Norge også.

2. Tenk på at du må ha igjen penger til etter ferien også. Det er blant annet regninger som må betales.

3. Ikke lån mer enn nødvendig. Det er lett å legge på litt ekstra i lånesøknaden, men ikke gjør det. For jo mer du låner, desto dyrere blir lånet.

4. Hvis du bare trenger et kortsiktig lån, så kan kredittkortets rentefrie periode være din beste venn. Men hvis du trenger et mer langsiktig lån, så bør du heller ta opp et forbrukslån.

5. Pass på at du får så bra lånevilkår som mulig. Unngå dyre smålån og SMS-lån.

6. Betal tilbake lånet så raskt som mulig. Begynn å spare til neste sommerferie slik at du neste år ikke trenger å reise på sommerferie med lånte penger.

Nordmenn bruker mye penger på sommerferien. Hvis du har pengene for hånden, så er det ikke noe problem. Men mange tar opp dyre lån for å finansiere ferien som de senere får problemer med å betale tilbake. Da er det bedre å redusere ferieambisjonene. Det er ikke nødvendig å reise på charter til Spania eller til Sørøst-Asia i år. Det finnes mange flotte reisemål i vakre Norge. Men hvis du velger å reise på sommerferie med lånte penger, så kan et forbrukslån være løsningen.

Siste artikler