Skriv omtale
×
Rating


Send omtale
Annonsørinnhold
Oppdatert: 10.10.2018

Låne penger på dagen med SMS-lån

Tusenlappene er bare et par tastetrykk unna. SMS- og mobillån er den raske måten å låne penger på, men det kan fort bli dyrt.
  • Hva var det tradisjonelle SMS-lånet?
  • Smålån for alle
  • Lån selv med lav kredittverdighet
  • Skyhøye renter og gebyrer
  • Rentetak
  • Alternativer til dyre SMS-lån

Kjært barn har mange navn. SMS-lån, mobillån, kvikklån og smålån er alle navn på raske lån som blir gitt via SMS eller på nett. Pengene havner på konto i løpet av en dag eller to. Lånene er små, ofte mellom 1000 og 5000 kroner, og skal tilbakebetales på kort tid. Men slike smålån kan fort bli den dyre måten å låne penger på.

Hva var det tradisjonelle SMS-lånet?

Tidligere var SMS-lån, som navnet tilsier, et lån som ble gitt via SMS. Den gang sendte man ganske enkelt en SMS med personopplysninger og ønsket lånebeløp. Etter noen sekunder fikk man svar om lånet ble godkjent eller ikke.

I Norge tok imidlertid SMS-lån aldri helt av, slik som i våre naboland Sverige og Danmark. Det er likevel et begrep som fortsatt har en viss utbredelse.

SMS-lån

Smålån for alle

I dag bruker man ofte begrepet smålån om det samme. Smålån er som et vanlig forbrukslån, men det skiller seg fra det tradisjonelle forbrukslånet på to måter: For det første er lånebeløpet lite, typisk fra en tusenlapp til 10-15.000 kroner. For det andre skal lånebeløpet tilbakebetales raskt, typisk 1 til 3 måneder.

Selv om det tradisjonelle SMS-lånet hører historien til, så betyr det ikke at man ikke kan låne penger med mobilen. Snarere tvert imot, i en tid hvor alle eier en smartmobil, så er det svært enkelt å låne penger via mobilen.

Lån selv med lav kredittverdighet

Smålån blir ofte regnet som et eget markedssegment. De tradisjonelle forbrukslånbankene henvender seg hovedsakelig til de med en ganske høy betalingsevne. Men det finnes mange som har god nok økonomi til å kunne håndtere et smålån, selv om de ikke har god nok kredittverdighet for et vanlig forbrukslån. I økonomifaget kalles denne gruppen ofte for de «under-banked» fordi de er ganske finansielt ekskludert.

Fordi renten er så høy for smålån, så kan selskapene tjene penger selv med høye tapstall. Kredittvurderingen er nesten en formalitet. Selv en betalingsanmerkning trenger ikke å være et hinder for et smålån.

Skyhøye renter og gebyrer

Det er dyrt å være fattig, sies det ofte. Når det kommer til lån, så er det veldig sant. Hvor mye du må betale for å låne penger, bestemmes nemlig hovedsakelig av hvor stor risiko du utgjør for banken. Har du en bolig og relativt høy inntekt, så kan du låne penger billig. Har du på den andre siden vanskeligheter med å få økonomien din til å gå rundt, så går prisen på lånet fort opp.

Smålån er et av de dyreste lånene du kan ta opp fordi långiver tar en høyere risiko. Den effektive renten kan komme helt opp i 1000 prosent.

Rentetak

Problemet med disse smålånene er at de skal tilbakebetales raskt, ofte i løpet av en måned eller to. Mange har imidlertid ikke råd til betale. Da kan de høye lånekostnadene fort mangedoble lånebeløpet.

Fordi den effektive renten kan bli så høy, så har flere tatt til orde for at det bør innføres et rentetak. I Sverige diskuteres det 40 prosent effektiv rente. Finland innførte i 2013 et rentetak på 50 prosent effektiv rente. I Norge er et offentlig utvalg satt ned for å utrede spørsmålet.

Alternativer til dyre SMS-lån

På grunn av høye lånekostnader med smålån, så bør du alltid se etter billigere alternativer. Her er to alternativer for usikret kreditt:

1. Ta opp et vanlig forbrukslån. Gjennomsnittsrenten på et forbrukslån ligger på rundt 13-14 prosent, noe som er betydelig mindre enn de fleste smålån. Hvis du ikke selv er kredittverdig, så kan du likevel ta opp et forbrukslån ved å bruke en medsøker.

2. Lån på kredittkortet. Effektiv rente er riktig svært høy (ofte 20-30 prosent), men betaler man tilbake innen rentefri periode utløper, så er lånet gratis.

Det tradisjonelle SMS-lånet er så godt som historie, men markedet for "instant loans" er fortsatt levende. Det er imidlertid ikke så utbredt i Norge som i våre naboland Sverige og Danmark. Det skyldes hovedsakelig at så mange har kredittkort i Norge, noe som på mange måter dekker det samme behovet. De som tar opp dyre smålån, kan fort havne i gjeldsfellen for den effektive renten kan bli skyhøy.

Siste artikler