Skriv omtale
×
Rating


Send omtale
Annonsørinnhold
Oppdatert: 7.07.2018

Bør du låne penger til jul?

Julen varer lenge, koster mange penger - og blir særlig dyr for dem som kjøper julegavene på kreditt.
  • Dyr betalingsutsettelse
  • Stort rentespenn på forbrukslån
  • Betaler julen på kredittkortet
  • Unngå baksmell i januar
  • Slik låner du smart til jul

Fra julebord til gaver under juletreet... julefeiringen kan fort bli en dyr fornøyelse. En nylig utført undersøkelse fra Ipsos viser at vi kommer til å svi av svimlende 51 milliarder kroner på årets julefeiring. Det utgjør i snitt 12.288 kroner per nordmann og er en økning på 10 prosent fra i fjor.

Mange har ikke råd til en så dyr julefeiring og løser problemet med å låne penger. I fjor svarte hele 12 prosent at de måtte låne penger til jul for å få råd til julefeiringen, ifølge en undersøkelse fra Lindorff.

Dyr betalingsutsettelse

Men pass på! For lånekostnaden kan bli langt høyere enn forventet, og det er mange grunner til å undersøke markedet for ikke å bli flådd. I verste fall kan julegavene bli flere ganger dyrere hvis du må låne penger til jul.

Mange av butikkjedene reklamerer rett før jul for ulike avbetalingsordninger. Ofte blir slike “kjøp nå, betal senere”-tilbud markedsført som rentefrie lån. Men i realiteten er det rentefritt bare en kort periode. Etter at den rentefrie perioden er over, gjelder helt andre vilkår. Effektiv rente kan komme helt oppi 30 prosent.

Rentefritt betyr heller ikke at det er gebyrfritt, andre dyre gebyrer som utsettelsesgebyr, administrasjonsgebyr og andre kreative gebyrer kan komme i tillegg.

låne penger til jul

Stort rentespenn på forbrukslån

Tar du opp et vanlig forbrukslån for å betale julegavene, betaler du normalt mellom 10 og 20 prosent effektiv rente, ifølge Finansportalen.

Gjennomsnittsrenten på forbrukslån ligger på rundt 13-14 prosent, altså lavere enn de fleste kredittkort.

Men det er viktig å ikke la seg lure av den lave nominelle renten som mange banker markedsfører. Den effektive renten, som du i virkeligheten må betale, ligger som regel langt over. Sammenlign derfor de ulike forbrukslånene ved å bruke effektiv rente, som inkluderer alle kostnadene ved lånet.

Betaler julen på kredittkortet

For mange nordmenn går kredittkortet ekstra varmt i julen. De fleste kredittkort har en rentefri periode på 45 dager eller mer, der du i realiteten kan låne pengene helt gratis. Men hvis du ikke betaler kredittkortregningen i tide begynner dyre renter å løpe. Effektiv rente ligger ofte på over 20 prosent. Julen kan fort bli dyr med slike renter.

Mange betaler dessuten bare minimumsbeløpet på kredittkortet og havner således i en “evig gjeld” som det kan ta måneder og år å komme seg ut av.

En tommelfingerregel sier at man ikke bør ha en lengre nedbetalingstid enn verdifallet på det man kjøper. Julelån bør derfor tilbakebetales så raskt som mulig.

Unngå baksmell i januar

Enkelte gruer seg til januar fordi de bruker så mye penger i desember, men det er mulig å feire julen uten å blakke seg helt. Unngå for eksempel unødvendige impulskjøp, og bare kjøpe ting du virkelig trenger. Det er heller ikke nødvendig å kjøpe dyre gaver til små barn som uansett synes gavepapiret er morsommere enn innholdet.

Vurder også tidspunktet for når du gjør julehandelen. Undersøkelser har vist at innkjøp gjort under stress - for eksempel på grunn av lange køer og utålmodige barn - ofte fører til dyrere kjøp enn hvis du handler i fred og ro.

Slik låner du smart til jul

1. Tilpass julefeiringen etter lommeboken. Kanskje du ikke trenger låne penger til jul. Sett opp et budsjett og hold deg til det. Ikke la deg påvirke av kjøpepresset. Gjør julen til den julen som DU ønsker.

2. Sjekk alle kostnadene ved lånet. Effektiv rente er det viktigste tallet å se på, da det også inkluderer alle gebyrene, som etableringsgebyr og termingebyr. Les det med liten skrift for å unngå overraskelser.

3. Lån på butikkenes avbetalingsordning eller kredittkortet hvis du kan betale tilbake lånet raskt. Trenger du lengre nedbetalingstid, ta heller opp et forbrukslån for å unngå dyre renter.

4. Sammenlign ulike lån. Ikke hopp på det første tilbudet du finner.

5. Husk at du også må ha igjen penger i januar. Det kommer også regninger på nyåret.

6. Betale tilbake lånet så raskt som mulig. Begynn å spare slik at du neste år ikke trenger å låne penger til jul.

Siste artikler