Skriv omtale
×
Rating


Send omtale
Annonsørinnhold
Oppdatert: 26.26.2018

Lån til bryllup

Det koster å si ja! Slik låner du penger til drømmebryllupet ditt.
  • Hva er et bryllupslån?
  • Hvor mye kan du låne?
  • Alternativer til forbrukslån
  • Bryllup på budsjett
  • Tips for å låne smart til bryllupet
  • Ja for alle pengene

Et bryllup er “festenes fest”, og drømmebryllupet kan derfor fort bli dyrt. Å gifte seg koster i dag fra 20.000 kroner til et par millioner kroner.

Ifølge en undersøkelse gjennomført fra Ipsos for DNB så planla par som skulle gifte seg i 2017 å bruke 60.000 kroner i snitt på bryllupet.

De fleste par betaler bryllupet fra egen lomme eller får hjelp fra foreldre. Men å låne penger kan være et godt alternativ. Lykkes dere med å finne et godt og fordelaktig lån til bryllup, så kan dere gifte dere på det tidspunkt dere selv ønsker i stedet for å vente.

Hva er et bryllupslån?

Det er egentlig ikke noe som heter "bryllupslån." Du finner således ikke noe om bryllupslån på bankens nettside eller i bankens brosjyerer. De fleste som snakker om et bryllupslån, tenker egentlig på et forbrukslån med det formål å finansiere et bryllup.

Et forbrukslån er et såkalt “usikret” lån, noe som betyr at du ikke trenger å stille noe sikkerhet for lånet. Du trenger heller ikke å oppgi hva du skal bruke pengene på. Således kan du helt problemfritt bruke det til å finansiere hele eller deler av bryllupet.

Lån til bryllup

Hvor mye kan du låne?

Med et vanlige forbrukslån kan du låne fra 5.000 til opptil 600.000 kroner. Det er i all hovedsak din privatøkonomi som bestemmer hvor mye du kan få lånt og til hvilken rente. Hvis du har en solid økonomi, så kan du typisk låne mer og til bedre vilkår enn hvis du har en stram økonomi.

Når man tar opp et forbrukslån, så velger man også nedbetalingstid, typisk fra et halvt år til 5 år. Jo lenger nedbetalingstid, desto mindre trenger man å betale på lånet hver måned. Så det kan lønne seg å tenke seg grundig om før man velger nedbetalingstiden.

Alternativer til forbrukslån

Hvis du eier ditt eget hus, så kan du få såkalt boligkreditt. Boligkreditt er et lån til hva du vil med sikkerhet i boligen din. Siden denne typen lån er gitt med ditt hjem som sikkerhet (det vil si et sikret lån), er det sannsynlig at renten blir lavere enn ved et forbrukslån. Det er imidlertid slett ikke sikkert at den totale lånekostnaden blir mindre fordi boligkreditt ofte har lang nedbetalingstid.

Mange velger å bruke kredittkortet når man skal betale bryllupet, men det kan fort bli rådyrt. Renten på kredittkortet ligger ofte på 20 til 30 prosent, mens renten på et forbrukslån gjennomsnittlig ligger på 13-15 prosent. Det er med andre ord penger å spare ved å ta opp et forbrukslån.

Bryllup på budsjett

Heldigvis finnes det en rekke måter å få den magiske dagen til å bli mer prisvennlig uten å måtte spare på hverken feststemningen eller kjærligheten. For eksempel er det mulig å be venner og familie om å lage maten. Selv om det bare er snakk om forretten eller kakene, så kan det være mange penger spart. Det er heller ikke nødvendig å kjøpe ny brudekjole og bryllupsringer. På nettet selges det mye brukt og bra. Det kan også være smart å vente med bryllupsreisen til bryllupet er betalt.

Mange par går til familien for å få hjelp til å finansiere deler eller hele bryllupet. Spør om du kan få et privat lån eller en pengegave på forskudd.

Tips for å låne smart til bryllupet

1. Hvilke bryllup drømmer dere om? Og er dere enige? Noe av det første dere bør bestemme er hvilke type bryllup dere ønsker. Et tradisjonelt kirkebryllup, et mikrobryllup med bare nærmeste familie eller kanskje et bryllup i utlandet? Sett så opp et realistisk budsjett i forhold til det du ønsker.

2. Ikke ta opp et større lån til bryllup enn dere kan betale tilbake på maks 4-5 år.

3. Start tidlig å planlegge. Det er mye penger å spare ved å være tidlig ute med å leie lokaler og bestille bryllupsreisen.

4. Vilkårene for lån til bryllup kan variere mye når det gjelder renter og gebyrer. Det er derfor viktig at dere sammenligner ulike banker og långivere før dere bestemmer dere. Det er effektiv rente du bør bruke til å sammenligne lånene.

5. Søk om lån sammen. Ved å bruke en medsøker så øker du sjansen for å få lånet innvilget til så gode vilkår som mulig.

Ja for alle pengene

Å gifte seg er en av de største hendelsene i ditt liv. Det er dagen da du og din utkårede skal si ja til hverandre. De fleste vil derfor ikke spare på pengene. Dessverre betyr det at det fort kan bli svært dyr. Ikke alle har så mange penger tilgjengelig. Da kan et lån til bryllup være løsningen. Men det er viktig å finne et lån som du kan leve med i dagene etter bryllupet. Å starte livet som nygift med økonomiske problemer er ikke en god start.

Siste artikler