Skriv omtale
×
Rating


Send omtale
Annonsørinnhold
Oppdatert: 20.20.2018
Bør du søke forbrukslån via bank eller anbudsside?

Søke om forbrukslån: Via bank eller anbudsside?

Her tar vi en grundig gjennomgang av forskjellene mellom å søke forbrukslån via bank og anbudsside.
  • Bank eller anbudsside: Hva er de viktigste forskjellene?
  • Fordeler og ulemper med anbudssider
  • Fordeler og ulemper med å søke direkte i banken
  • Hvordan søker man om forbrukslån med bank eller anbudsside?
  • Viktige ting du skal huske på når du søker om forbrukslån via bank eller anbudsside

Det er ikke til å komme seg unna at forbrukslån er kostbare lån – faktisk blant de dyreste som finnes på markedet. I visse tilfeller kan det imidlertid hende at lån uten sikkerhet er en løsning som passer for din privatøkonomi. Men da er det viktig at du skaffer deg så gunstige vilkår som mulig på lånet ditt.

Markedet for forbrukslån har blitt svært kompetitivt de seneste årene, og det er gode nyheter for deg som skal ta opp et slikt lån. Allikevel kan det være tidkrevende å sile gjennom alle tilbudene som finnes. Derfor kan det i visse tilfeller være smart å benytte seg av en anbudsside som del av søknadsprosessen.

Men hvor gunstige er egentlig disse anbudssidene? Får man mer lån for pengene dersom man bruker dem? I denne artikkelen kikker vi på om du bør søke forbrukslån via bank eller anbudsside.

Bank eller anbudsside: Hva er de viktigste forskjellene?

For at du skal vite akkurat hva vi snakker om er det først og fremst viktig å gå gjennom akkurat hva som er forskjellen på en bank og en anbudsside. Når man skal søke om forbrukslån vil nemlig det ene eller andre valget ha en viss innvirkning på søknadsprosessen.

En anbudsside er en nettside som har samarbeidsavtale med flere låneaktører innen forbrukslån. Her legger du inn ditt ønskede lånebeløp, samt en del opplysninger om økonomien din. Deretter vil anbudssiden sende søknaden ut på anbud til sine partnere. Anbudssider fungerer sånn sett som en formidlingstjeneste mellom långivere og låntakere.

Den absolutt største forskjellen mellom en bank og en anbudsside handler derfor om hvor mange lånetilbud du mottar med én søknad. På en anbudsside kan det være over 10. Når du søker i banken søker du rimeligvis kun hos en aktør, og vil derfor få ett svar på søknaden din.

Videre er det slik at du i banken har et direkte kundeforhold. Det har du imidlertid ikke hos anbudssiden. Denne sistnevnte fungerer kun som formidlingstjeneste, og hjelper deg derfor bare gjennom søknadsprosessen. Når du tar opp lånet blir du kunde hos den långiveren du velger.

Fordeler og ulemper med anbudssider

Fordeler

Tidsbesparende

Anbudssider gjør søknadsprosessen i forbindelse med forbrukslån utrolig enkel. Du legger som nevnt inn informasjonen din bare én gang og mottar deretter en rekke lånetilbud. Sånn sett er en anbudsside svært tidsbesparende og gir deg god oversikt over markedet.

Gratis og uforpliktende

Anbudssider har samarbeidsavtale med långiverne som averteres der. Det betyr at du ikke betaler en krone for å benytte deg av tjenesten. Det er i tillegg helt uforpliktende. Dersom du skulle gå for ett av lånetilbudene vil anbudssiden få sin provisjon fra långiver.

Flere aktører

Når du søker gjennom en anbudsside vet aktørene at de konkurrerer om deg som kunde. Selv om dette ikke nødvendigvis har en enorm effekt på tilbudet ditt kan det allikevel ha en innvirkning. Med søknad til flere långivere kan du også føle deg trygg på at du har fått en skikkelig oversikt over alternativene dine.

Ulemper

Søker gjennom en tredjepart

Søknad om forbrukslån gjennom en anbudsside går rimeligvis gjennom en tredjepart, altså anbudssiden. Dette er kun en formidler av lånetilbudene, og du kan derfor ikke få spesifikk veiledning med hensyn til beslutningene knyttet til svarene du mottar.

Ikke like spesialiserte som en bank

Selv om du kan få hjelp med finansiell rådgivning hos en anbudsside vil du sannsynligvis ikke få det samme nivået av kompetanse som du får direkte hos en bank. Dette kan være ugunstig, spesielt dersom du har en komplisert lånesituasjon du trenger ekstra hjelp med.

Upersonlig

Anbudssider håndterer en haug med søknader hver eneste dag. Prosessen er i stor grad automatisert, og du får derfor ikke muligheten til å gi spesifikke forklaringer rundt din økonomiske situasjon. Sånn sett kan anbudssider oppleves som upersonlige og kanskje ikke spesielt forståelsesfulle.

Fordeler med bank eller anbudsside

Fordeler og ulemper med å søke direkte i banken

Fordeler

Lang kompetanse innen økonomisk rådgivning

Dersom du skal søke om forbrukslån i en bank kan du regne med å få god og kompetent økonomisk rådgivning. Dette vil være spesielt viktig og bra for deg som har en trang økonomi forbrukslånet skal passe inn i. Rådgiveren i banken kan hjelpe deg med å sette opp et individuelt budsjett som fungerer i din hverdag.

Ofte mer fokus på forsvarlig utlån

De bankene som både tilbyr vanlige banktjenester og forbrukslån har gjerne et stort fokus på forsvarlig utlån. Det er viktig å være klar over at lån uten sikkerhet kommer med en høy risiko. Derfor kan det være smart å sørge for at långiveren din er en som tar hensyn til dette ansvaret.

Kan ta individuelle vurderinger

Som nevnt kjøres de aller fleste lånesøknader gjennom helt automatiserte algoritmer. Men i visse tilfeller er det kanskje særskilte forhold som gjør din økonomi annerledes. I en bank vil du kunne få lånesøknaden din individuelt vurdert, med en rådgiver som har oversikt over det økonomiske helhetsbildet.

Ulemper

Tidkrevende

Selv om det i prinsippet er det samme om du søker på nett via en anbudsside eller en bank kan det fortsatt være tidkrevende å søke i banken. Det er fordi du helst skal fremskaffe i alle fall en 2-3 tilbud og derfor må sende inn søknaden din i hver enkelt bank.

Drar ikke nytte av markedskonkurransen

Som nevnt kan du dra mye nytte av markedskonkurransen når du søker via en anbudsside. Da vet nemlig långiverne at de konkurrerer om deg, og det kan ha en viss innvirkning på lånetilbudene du mottar i retur.

Får ikke oversikt over alle alternativene

Sist, men ikke minst: Det er viktig at du skaffer deg en god oversikt over markedet når du skal søke om forbrukslån. Det er veldig mye mer krevende å få til dette dersom du skal søke i én og én bank.

Hvordan søker man om forbrukslån med bank eller anbudsside?

Det er altså fordeler og ulemper uansett om du velger bank eller anbudsside til å søke om forbrukslånet. Du bør tenke gjennom hvilken situasjon du føler deg mest bekvem med, og søke deretter. Det er heller ingenting i veien for at du søker i banken din, dersom denne tilbyr forbrukslån, og via en anbudsside.

Som oftest må du oppgi noen økonomiske opplysninger om deg selv når du skal søke om forbrukslån. Dette handler generelt om eksisterende gjeld og inntekt, som långiverne trenger for å vurdere søknaden din. Det er også normalt at du oppgir fødsels- og personnummer på søknaden din.

Når du har skrevet inn all informasjonen kan du signere med BankID, og du vil i de aller fleste tilfeller få svar i løpet av kort tid. Unntaket er dersom banken eller en av anbudssidens samarbeidspartnere trenger ytterligere opplysninger eller må vurdere søknaden din grundigere.

Husk på dette enten du søker hos bank eller anbudsside

Viktige ting du skal huske på når du søker om forbrukslån via bank eller anbudsside

Det aller viktigste å huske på når du skal søke om forbrukslån er hvor kostbare disse lånene er. Dette er spesielt dersom du velger en lengre nedbetalingsperiode. Det er svært viktig at du tar en grundig vurdering av om privatøkonomien din kan tåle lånekostnadene eller ikke. Det er til syvende og sist du som har ansvar for denne vurderingen; ikke banken.

Det er også viktig å være klar over at ting som eksisterende gjeld, inntektsnivå og tidligere økonomiske heftelser alle vil ha innvirkning på risikovurderingen banken gjør av deg. Denne vil forme hovedgrunnlaget for rentetilbudet du mottar. Fordi renten generelt ligger høyt på forbrukslån er det lurt å søke med en så sterk økonomi som mulig.

Ikke glem at det er den effektive renten du skal betale på forbrukslånet. Mange banker og anbudssider reklamerer med laveste nominelle rente, men den effektive vil alltid ligge noe høyere. Alle rentetilbud er videre helt individuelle og baserer seg på långivers kredittsjekk av deg som søker.

Uansett om du søker via bank eller anbudsside er det viktig at du tar deg tid til å fremskaffe en god oversikt over lånemarkedet. Du bør få flere tilbud å forholde deg til, slik at du kan velge det rimeligste forbrukslånalternativet tilgjengelig.

Siste artikler