Skriv omtale
×
Rating


Send omtale
Annonsørinnhold
Oppdatert: 23.23.2018

Forbrukslån uten etableringsgebyr

Bankene snakker ikke så høyt om etableringsgebyret, men det er et viktig beløp når du velger forbrukslån. Her er forbrukslån uten etableringsgebyr.
  • Hva er etableringsgebyret?
  • Unngå høyt etableringsgebyr
  • Forbrukslån uten etableringsgebyr
  • Etableringsgebyret og effektiv rente
  • Velg høy rente
  • Ikke glem etableringsgebyret

Et godt forbrukslån er et billig lån, men som forbruker kan det være vanskelig å orientere seg i jungelen av gebyrer og renter.

Når du sammenligner forbrukslån, så er det for eksempel viktig at du ikke stirre deg blind på den nominelle renten, men også ser på andre kostnader ved lånet, slik som etableringsgebyret. For det kan gjøre lånet betydelig dyrere, spesielt for små forbrukslån.

Hva er etableringsgebyret?

Etableringsgebyret er långivers pris for å opprette et lån for deg. For de fleste forbrukslån er gebyret et fast kronebeløp, som regel mellom 0 og 950 kroner, avhengig av hvilken utlåner du benytter.

Gebyret er ment å dekke kostnader knyttet til etableringen av lånet ditt, som for eksempel å verifisere identiteten din og samle inn dokumenter. I dag er imidlertid det meste av dette automatisert, så for mange banker er gebyret først og fremst en pengemaskin.

Forbrukslån uten etableringsgebyr

Unngå høyt etableringsgebyr

Det lønner seg å velge forbrukslån uten etableringsgebyr. Til forskjell fra renter betales nemlig etableringsgebyret ved inngåelse av lånet. Hvis du senere skulle ønske å tilbakebetale lånet før tiden, slipper du selvfølgelig å betale de resterende rentene på lånet. Men etableringsgebyret har du allerede betalt, og det får du derfor ikke tilbake. Så det lønner seg å velge et forbrukslån uten etableringsgebyr.

Det er verdt å merke seg at du får 23 prosent skattefradrag for både gjeldsrenter og etableringsgebyr, så skattemessig er de likeverdige.

Forbrukslån uten etableringsgebyr

Ifølge Forbrukerrådets Finansportalen så har nesten alle forbrukslån i Norge etableringsgebyr. Sbanken og Santander Consumer Bank er unntaket fra regelen. Begge er forbrukslån uten etableringsgebyr. Bank Norwegian har heller ingen etableringsgebyr hvis du refinansierer eksisterende gjeld.

Etableringsgebyret kan imidlertid variere i størrelse. Her er etableringsgebyret i kroner og øre for et knippe populære forbrukslån:

Etableringsgebyr for forbrukslån på 100.000 kroner:
Sbanken: 0 kroner
Santander Consumer Bank: 950 kroner
Eika Kredittbank: 590 kroner
Komplett Bank: 640 kroner
Bank Norwegian: 950 kroner

Etableringsgebyr for forbrukslån på 30.000 kroner:
Santander Consumer Bank: 0 kroner
Sbanken: 0 kroner
Eika Kredittbank: 590 kroner
Komplett Bank: 640 kroner
Bank Norwegian: 950 kroner

Merk at etableringsgebyret kan variere med størrelsen på lånet. Slik er det for eksempel med forbrukslånet fra Santander Consumer Bank, der lån under 70.000 kroner ikke har etableringsgebyr.

Etableringsgebyret og effektiv rente

Din beste ledestjerne i valg av lån er effektiv rente, som inkluderer alle kostnadene ved lånet. Det kan derfor være verdt å tenke over hvordan etableringsgebyret påvirker effektiv rente. Etableringsgebyret er ikke del av renten, men er inkludert i effektiv rente.

Etableringsgebyret har størst betydning for lån med kort løpetid. Jo lenger tid du betaler på et lån, desto dyrere blir lånet fordi de samlede lånekostnadene stiger. Det betyr at et lån med samme rente og kortere nedbetalingstid blir billigere. Men når løpetiden blir kortere, stiger effektiv rente fordi etableringsgebyret presses sammen på færre år.

Det samme gjelder for lånets størrelse. Et etableringsgebyr på 500 kroner utgjør for eksempel en betydelig større del av et lån på 20.000 kroner enn et på 100.0000 kroner. Og man bør alltid prøve å få en effektiv rente som er så lav som mulig, for effektiv rente viser prisen på lånet.

Velg høy rente

Hvis du har valget mellom to forbrukslån med samme effektive rente, så bør du velge det med høyest rente. Det virker kanskje merkelig, men høy rente er en fordel fordi etableringsgebyret er noe du ikke får tilbake, selv om du betaler lånet tilbake før tiden.

I noen situasjoner kan det til og med være en fordel å velge et lån som har høyere effektiv rente enn et lån med etableringsgebyr, hvis du vet at du kommer til å tilbakebetale lånet før tiden.

Ikke glem etableringsgebyret

Det er ikke alltid like lett å sammenligne forbrukslån for det er mange betingelser som må oppfylles for å få bankens billigste lån. Renten settes nemlig individuelt. Etableringsgebyret er derimot likt for alle kunder. Således er det enklere å sammenligne.

De fleste forbrukslån i Norge har etableringsgebyr. Det er dårlig nytt for deg som låntaker fordi det er et gebyr du må betale helt uavhengig om du innfrir lånet før tiden eller ikke. Det er mange som kun sammenligner nominell rente og ikke tar hensyn til at lånet kan inneholde dyre gebyrer som etableringsgebyr og termingebyr. Alle långivere er forpliktet til å oppgi effektiv rente i all markedsføring, som inkluderer alle kostnadene ved lånet. Så bruk effektiv rente når du sammenligner forbrukslån.

Siste artikler