Skriv omtale
×
Rating


Send omtale
Annonsørinnhold
Oppdatert: 9.09.2018
Forbrukslån til oppussing

Forbrukslån til oppussing

Oppussing for alle pengene - og litt til! I år kommer vi til å svi av over 80 milliarder kroner på oppussing. Her er hvordan du låner smart til ditt neste oppussingsprosjekt.
  • Hvordan finansierer du oppussingen?
  • Forbrukslån til oppussing
  • Låne på boligen
  • Ikke glem å sammenligne
  • Slik låner du smart til oppussing

Planlegger du å bytte tak eller kanskje renovere badet? I så fall er du ikke alene. Å renovere, bygge om og flytte har nesten blitt en folkebevegelse i Norge. Ifølge Prognosesenteret så er det ingen land i Europa som bruker mer penger på oppussing enn oss.

I år er det forventet at 1.000.000 husstander kommer til å gjennomføre et eller annet oppussingsprosjekt, innvendig eller utvendig. I snitt vil hver husstand bruke rundt 73.000 kroner.

Hvordan finansierer du oppussingen?

Du har kanskje bestemt deg for å renovere kjøkkenet, bladd i kataloger og til og med valgt ut nye benkeplater. Men hvordan skal du få det finansiert?

Finansiering er nøkkelen til ethvert renoveringsprosjekt. Ifølge undersøkelser så betaler vi 80 prosent av oppussingen med egne sparepenger, mens resten låner vi. Mest populært er boliglån og kredittkort.

Det beste er selvfølgelig å betale fra egen lomme, men ikke alle har den kapitalen som kreves for å virkeliggjøre drømmen. Den gode nyheten er at det finnes en rekke lånemuligheter.

Forbrukslån til oppussing

Forbrukslån til oppussing

Et “oppussingslån” uten sikkerhet er i realiteten et forbrukslån til oppussing. I praksis fungerer det på samme måte som andre forbrukslån, bare at du tar det opp til et bestemt formål.

Det finnes ikke noe enklere enn å ta opp et forbrukslån. Det hele er gjort med noen få tastetrykk og pengene har du på konto i løpet av noen dager.

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet, noe som betyr at du ikke trenger å stille noe pant. Långiver tar derfor en større risiko og renten er derfor høy. Gjennomsnittlig ligger renten på rundt 13-14 prosent. Sammenlignet med et kredittkort, som ofte har over 20 prosent rente, så er forbrukslån likevel billig.

Du kan låne helt opp til 500.000 kroner, så både store og små oppussingsprosjekter kan finansieres. Det er din kredittverdighet som bestemmer hvor mye du får lånt og til hvilken vilkår.

Låne på boligen

Har du har et boliglån fra før? Da kan den enkleste og billigste løsningen være å øke det eksisterende lånet. Det betyr at du får et lån med samme vilkår som resten av boliglånet.

Men husk at lånet må være innenfor rammen av 85 prosent av husets verdi.

Ulempen er hvis boligmarkedet skulle forverre seg og huset faller i verdi, da kan du komme i den situasjon at du ikke får lånt mer. Du bør også regne på de totale lånekostnadene og ikke se deg helt blind på renten. Et boliglån har ofte svært lang nedbetalingstid, noe som kan gjøre at lånebeløpet forrenter seg til et betydelig beløp over årenes løp.

Ikke glem å sammenligne

Et godt oppussingslån er et billig lån. Ikke hopp på det første lånetilbudet du får. Prisforskjellen på ulike lån og banker kan være stor. Det er særlig effektiv rente, som inkluderer alle kostnader ved lånet, du bør bruke som ledestjerne.

Hvis du sammenligner lån med samme lånebeløp, nedbetalingstid og type lån, så kan du bruke effektiv rente direkte. Hvis ikke så må du regne om.

Hent inn minst fem lånetilbud. Kvaliteten på lån er ikke forskjellig, bare prisen.

Slik låner du smart til oppussing

1. Før du tar opp et forbrukslån til oppussing, bør du beregne kostnadene nøye slik at du er sikker på at du ikke må avbryte før oppussingen er ferdig, og at du har råd til å tilbakebetale lånet.

2. Velg oppussingsprosjekt med omhu. Det kan være klokt å investere i noe som enten øker boligens verdi eller minker elforbruket. Sats på kjøkken og bad.

3. Få en ny  verdivurdering etter oppussingen. Sannsynligvis har verdien på boligen steget. Da blir det lettere å øke boliglånet eller få lavere rente.

4. Planlegg så mye som mulig. Det kan spare deg både tid og penger. Lag en liste over alt som trengs å gjøres, bestem hvem som skal gjøre hva, når det skal være ferdig og hvor mye det vil koste. Pass på at planen er så realistisk som mulig.

5. Sammenlign priser. Prisen på ulike byggevarehus og håndverkere kan variere mye. Det er viktig å ha et budsjett som er stort nok til at du får fullført alt.

Et oppussingsprosjekt kan være en god investering, men bare hvis du får det finansiert billig. Svært mange betaler oppussingen med kredittkortet, men hvis du ikke betaler før den rentefrie perioden er over, så begynner dyre renter (ofte over 20 prosent) å løpe. Å ta opp et forbrukslån til oppussing eller låne på boligen er billigere. Mange kombinerer de to lånetypene, ved å bake forbrukslånet inn i boliglånet senere.

Siste artikler