Skriv omtale
×
Rating


Send omtale
Annonsørinnhold
Oppdatert: 10.10.2018

Viktige betingelser ved forbrukslån

Har du lest det med liten skrift? Her er de viktigste betingelsene du bør sjekke før du skriver under låneavtalen.
  • 1. Hvem kan låne?
  • 2. Hvor mye kan du låne?
  • 3. Kostnader ved lånet
  • 4. Nedbetalingstid
  • 5. Amortisering
  • 6. Betale ned lånet før tiden
  • 7. Angrerett
  • 8. Hva skjer hvis du er sen med betalingen?

Det finnes ikke noe lettere enn å ta opp et billig forbrukslån. Ofte er det hele gjort på noen minutter, og pengene på konto i løpet av en dag eller to. Men det kan bli svært dyrt hvis du ikke tenker deg om. For betingelsene på forbrukslånene kan variere mye.

Her er viktige betingelser ved forbrukslån du bør sjekke før du tar opp lånet.

1. Hvem kan låne?

Det første du bør sjekke er om du kan få låne i det hele tatt. Det er opp til banken å bestemme hvem de ønsker å låne til, men de fleste banker har noen minstekrav som du må oppfylle. Disse inkluderer at du må være minst 18 år gammel, være registrert i Folkeregistret og ikke ha betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker. I tillegg krever de fleste at du har en fast inntekt på minst 100.000 til 250.000 kroner.

2. Hvor mye kan du låne?

Det er vanlig betingelser ved forbrukslån at du kan låne mellom 5000 til 500.0000 kroner. Hvor stort lånebeløp du kan få lånt, står i betingelsene for forbrukslånet, men det er ikke sikkert at du får hele lånet innvilget.

Det er kredittsjekken og kredittvurderingen som avgjør dette. Altså en kontroll av privatøkonomien din for å sjekke om du har evne og vilje til å tilbakebetale lånet. Nøyaktig hvordan banken gjør denne kontrollen er imidlertid ikke alltid like gjennomsiktig, men typisk ser de på inntekten din, hvor mye gjeld du har, alder og en rekke andre faktorer.

Hvis du ikke selv har en solid privatøkonomi, så kan det lønne seg å søke med en medsøker.

Betingelser ved forbrukslån

3. Kostnader ved lånet

Vet du hva lånet kommer til å koste deg? Det er lett å la seg lure av reklamen som ofte markedsfører den laveste nominelle renten de tilbyr, men ofte er det termingebyr og etableringsgebyr i tillegg. Det beste er derfor å se på effektiv rente, som inkluderer alle kostnadene ved lånet. Bankene er pålagt å oppgi dette, så ta kontakt med banken hvis du er usikker.

Renter og gebyrer er ikke de samme fra bank til bank, så du kan spare mye penger hvis du sammenligner de ulike forbrukslånene. Mange banker markedsfører forbrukslån med en kunstig lav rente som de færreste får tilbud om. Myndighetene har pålagt selskapene å oppgi et representativt låneeksempel i markedsføringen. Den skal vise den effektive renten de fleste kunder får på et lånebeløp med tilsvarende løpetid.

4. Nedbetalingstid

Hvor lang tid har du på å nedbetale lånet? Ofte kan du selv velge en løpetid på mellom 6 måneder og 5 år når du sender inn lånesøknaden. For de minste lånene er det imidlertid ofte kortere tid enn 5 år.

Tidligere var det mer vanlig at du kunne velge løpetid helt opptil 10 år, men nye retningslinjer fra Finanstilsynet har slått fast at forbrukslån maksimalt skal ha en løpetid på fem år. Unntak kan gjøres ved refinansiering.

Men selv om du kan velge en lang nedbetalingstid, så er det ikke sikkert at du bør gjøre det. Jo lenger tid du bruker på å betale tilbake lånet, desto dyrere blir det. En enkel tommelfingerregel sier at forbrukslån ikke bør ha lengre nedbetalingstid enn 1 år på grunn av den høye renten.

5. Amortisering

Amortisering er, litt forenklet, et “fancy” ord for nedbetalingsplan, og beskriver hvordan et lån skal tilbakebetales over tid. Utover rentekostnaden så skal selve lånet også betales tilbake. Det kan hovedsakelig gjøres på to måter. Ved serielån amortiseres lånet ved like store avdrag hver termin. Ved annuitetslån er terminbeløpene (avdrag + renter) like store gjennom hele amortiseringsperioden. De fleste forbrukslån i Norge er annuitetslån.

6. Betale ned lånet før tiden

Du har «rett til å tilbakebetale kreditten helt eller delvis før avtalt forfallstid», ifølge paragraf 53 i finansavtaleloven. Forbrukslån har ikke har fastrente, og det skal derfor ikke koste deg noe å innfri lånet før tiden.

7. Angrerett

Hvis du får kalde føtter etter at du har skrevet under på lånekontrakten, så kan du angre deg. Det er 14. dagers angrerett på kredittavtale.

8. Hva skjer hvis du er sen med betalingen?

Det hender at man glemmer å betale en regning eller to. Hva som da skjer, vil komme frem i betingelser ved forbrukslån. Typisk påløper forsinkelsesrente (rentesatsen for lånet med tillegg) med den rentesats som er bestemt etter lov om renter ved forsinket betaling. I tillegg vil det ofte være et purregebyr.

Tilbydere av forbrukslån skal opplyse deg om de forskjellige betingelsene for de lån de tilbyr deg. Betingelser ved forbrukslån står ofte med liten skrift, men de er viktige å lese. Det tar ofte bare et par minutter å sende inn en lånesøknad, men det kan ta måneder og år å nedbetale lånet. Da er det viktig at du ikke blir overrasket over lånebetingelsene senere.

Siste artikler