Skriv omtale
×
Rating


Send omtale
Annonsørinnhold
Oppdatert: 8.08.2018

Derfor bør du unngå betalingsutsettelser på forbrukslånet

Det kan være fristende å hoppe over en betaling på ditt forbrukslån, men det kan koste deg dyrt.
  • To typer betalingsutsettelse
  • Dette koster betalingsutsettelsen
  • Kan du søke om betalingsutsettelse?
  • Bør du søke betalingsutsettelser på forbrukslånet?
  • Ingen gave fra banken

Det kan være fristende å søke om betalingsutsettelser på forbrukslånet ditt, men det kan koste deg dyrt.

Av og til trenger man litt ekstra penger i hverdagen. Enten det er vaskemaskinen som har brutt sammen eller en ferietur som har blitt dyrere enn planlagt. Da kan det være fristende å søke banken om betalingsutsettelser på forbrukslånet.

To typer betalingsutsettelse

Bankene tilbyr to typer betalingsutsettelse: betalingsfri periode og avdragsfri periode.

Betalingsfri periode betyr at man verken betaler renter eller avdrag. Mens avdragsfritt betyr at du kun betaler renter, men ingen avdrag.

For boliglån og andre større lån er avdragsfrihet en veldig vanlig løsning. Det er imidlertid sjelden brukt for forbrukslån, selv om det finnes noen få forbrukslån som tilbyr løsningen. yA Bank forbrukslån gir for eksempel 6 måneders avdragsfrihet ved behov.

 

Dette koster betalingsutsettelsen

Selv om betalingsutsettelsen gir deg et økonomisk pusterom, så er ikke disse tilbudene laget for å være snille med deg. Snarere tvert imot, de er lukrative for bankene og koster deg penger.

For det første tar de fleste banker et gebyr for å tilby tjenesten med betalingsutsettelse og avdragsfrihet. Santander Consumer Bank Forbrukslån tilbyr for eksempel seks betalingsfrie måneder, men det koster deg 245 kroner per utsatt termin. Noen banker legger gebyret på neste faktura, mens andre legger gebyret til lånet, og dermed gjør lånet større, som du igjen må betale renter for i hele lånets resterende løpetid.

For det andre så blir du belastet renter for måneden du hopper over. Ved avdragsfrihet så betaler du riktignok rentene med en gang, mens det ved betalingsfri utsettelse blir rentene lagt til lånet.

For det tredje så blir lånet dyrere over tid fordi den totale gjelden fordeles på de resterende månedene, noe som dermed øker lånets størrelse.

Kan du søke om betalingsutsettelse?

De fleste banker tilbyr betalingsfrie måneder for forbrukslån. Hvor mange betalingsutsettelser du kan få, varierer imidlertid fra bank til bank.

Ikano Bank forbrukslån gir deg for eksempel to betalingsfrie måneder per år. Santander Consumer Bank Forbrukslån gir hele tre måneder. Mens Sbanken forbrukslån ikke gir noen utsettelser overhode.

Men selv om betalingsutsettelse ikke er del av vilkårene, så vil de aller fleste banker likevel tilby det hvis du spør. Så ta kontakt med banken din hvis du trenger en betalingsfri periode. Du kan ofte søke betalingsutsettelse ved å logge inn på nettsiden.

Et vanlig vilkår for betalingsutsettelsen er at du har hatt lånet i minst seks måneder, og at du har overholdt dine betalingsforpliktelser.

Bør du søke betalingsutsettelser på forbrukslånet?

Du kan hoppe over en betaling, men du må til slutt betale det. Et forbrukslån har høy rente og derfor lønner det seg å nedbetale lånet så raskt som mulig. Hvis du har behov for et pusterom i økonomien bør du heller søke betalingsutsettelse på ditt boliglån eller et annet billigere lån.

Det finnes imidlertid situasjoner der betalingsutsettelse kan være fordelaktig. Hvis du for eksempel ikke har råd til å betale renter og avdrag en måned, så er det bedre at du søker om utsettelse, enn at du får purregebyr.

Å hoppe over en betaling kan også være en god strategi hvis du planlegger å bruke pengene fra den betalingen til å nedbetale dyr kredittkortgjeld. Forbrukslån har typisk lavere rente enn det som gjelder for et kredittkort. Finansielt kan det derfor være fornuftig å hoppe over en betaling på forbrukslånet i en måned, og heller bruke pengene til å betale kredittkortet.

Det er imidlertid viktig at du betaler inn en ekstra innbetaling senere hvis du søker om betalingsutsettelse, slik at rentekostnadene ikke blir større.

Ingen gave fra banken

Bankene er flinke til å markedsføre fordelene med betalingsutsettelse, men de gjemmer ofte unna hva en utsettelse koster i lengden. Hvis det oppgis er det gjerne med liten skrift.

Betalingsutsettelser på forbrukslånet er ikke en gave fra utlåner. Rentene du ikke betalte en måned, vil bli lagt til lånet, og du vil betale renter av det for resten av lånets levetid.

Selv om detaljene rundt betalingsutsettelse varierer, er resultatet det samme: Du får mer penger mellom hendene nå, men må betale mer senere.

Siste artikler